HOGYAN ÓVJUK A LEGKISEBBEK BŐRÉT?
Tippek&Tanácsok

HOGYAN ÓVJUK A LEGKISEBBEK BŐRÉT?

NAPVÉDELMI TIPPEK GYERMEKEKNEK

Mindannyian szeretnénk, ha nyáron gyermekeink felállnának a számítógép képernyője elől és több időt töltenének a szabadban, de ezt sok szülő kétszer is meggondolja a leégés és az UV sugárzás veszélyeire gondolva. Fontos gondoskodunk kicsinyeink érzékeny bőrének védelméről az ártalmas UV sugarakkal szemben , miközben lehetővé tesszük számukra, hogy felfedezzék a természetet.

Bár fontos, hogy tisztában legyünk a nap káros hatásaival, van mód arra, hogy védekezzünk a kockázatokkal szemben, illetve hogy gyermekeink a napfényben sütkérezhessenek. A napsugarak elleni védekezés nem túl bonyolult, csak gyakorlás kérdése.

Tartsa észben ezeket a gyermekekre vonatkozó fényvédelmi javaslatokat, tanítsa meg a piciket is arra, hogy hogyan vigyázzanak magukra a napsütésben.


AMIT AZ ULTRAIBOLYA SUGARAKRÓL TUDNIA KELL


Mi bajunk lehet abból, ha pár percet fényvédelem nélkül töltünk a napon? Az UV sugarak valóságos rémálmot jelentenek a bőr számára. A gyermekeknek szóló fényvédelmi javaslatok gyakorlása azt jelenti, hogy megértsük, hogyan hatolnak be a Nap sugarai a bőrbe, ezzel leégést és hosszabb távon a bőrrák kialakulásának nagyobb esélyét okozva a kicsiknek. Nem kell sok idő ahhoz, hogy a napfény ultraibolya sugarai károkat kezdjenek okozni a bőrben. Mik is valójában ezek az ultraibolya sugarak, amelyekre állandóan figyelmeztetnek?

A Nap sugarainak csak apró hányadát teszik ki az UV sugarak, de a bőr napsugárzás okozta sérüléseinek legfőbb okai. Ezek a sugarak károsíthatják a bőrsejtjek DNS-ét; ha pedig a gének sejtosztódást szabályozó DNS-ében okoznak sérülést, az daganatos burjánzást okozhat.

Hogyan hatnak az UV sugarak a bőrre? Reakcióba lépnek a melanin nevű, bőrben található vegyülettel. Ez az anyag a napfény okozta károk elleni védvonal első eleme. Az a feladata, hogy elnyelje ezeket a veszélyes sugarakat, még mielőtt behatolnának a bőr mélyebb rétegeibe és ott súlyos károkat okoznának.

Az UV sugarak három fajtájáról az alábbiakat érdemes tudni, hogy erre támaszkodva gondoskodhassunk a család fényvédelméről:

  • UVA sugarak: Ez az ultraibolya sugárzás könnyedén áthatol a Föld ózonrétegén, és ezek a sugarak teszik ki a minket érő napsugárzás zömét. A szolárium csövek is ilyen sugárzást használnak, és a legújabb kutatások szerint a szoláriumozás jelentősen károsíthatja a bőrt. Noha a vizsgálatok alapján az UVA sugárzás barnítja a bőrt, ne feledjük: a lebarnult bőr sérült bőr.
  • UVB sugarak: Az ultraibolya sugárzásnak ezen válfaja szintén veszélyes, leégést okozhat és gyengítheti a kicsik immunrendszerét. Az UVB sugarakról bizonyított, hogy szerepük van a bőrrák kialakulásában. Az UVB sugarak egy része átjut az ózonrétegen, így a gyermekeink veszélyben vannak ettől a fajta ultraibolya sugárzástól.
  • UVC sugarak: Ez az ultraibolya sugárzás a legveszélyesebb, de nem kell tőle tartani: nem tudnak áthatolni az ózonrétegen, így nem érik el a földfelszínt.

A káros UV sugarak terén tehát az UVA és az UVB sugarakra kell ügyelni, amikor a fényvédelemről gondoskodunk a gyakorlatban.


Melanin


A bőrben található melanin mennyisége egyénenként eltérő. Ha gyermeke bőre sötétebb, akkor több melanin áll a rendelkezésére, hogy elnyelje az UV sugarakat. Ha világosabb a bőre és a hajszíne is, kevesebb melaninnal rendelkezik és a bőre fogékonyabb lehet a napsugárzás káros hatásaira.

Noha a világos bőr könnyebben ég le, a sötét bőrűek bőre sem immunis a károsodással szemben. A bőrrák a latin-amerikai, afroamerikai és ázsiai egyének 1-4 százalékát érinti, de sokszor halálosabb, mivel hosszabb ideig marad észrevétlen.


A legkárosabb napszak


Az UV sugarak délelőtt 10 és délután 4 óra között a legerősebbek, ekkor okozzák a legsúlyosabb károkat. Erre az időre lehetőleg beltéri programokat érdemes tervezni. Ha mégis szabadtéri programot szervezünk, érdemes védelmet nyújtó, árnyékos területet keresni és fényvédőt alkalmazni.

Figyelem: akkor is kulcsfontosságú a fényvédelmi javaslatok követése, ha lakóhelye nem kifejezetten napsütéses. Borús időben éppen olyan könnyen le lehet égni, mivel az UV sugarak akár 80 százaléka is átjut a felhőzeten.


Hajlamos-e gyermekem bőre a napkárosodásra?


A Nap UV sugarai mindannyiunkra hatnak, de egyesek nagyobb eséllyel szenvednek el károsodást tőlük. Honnan lehet tehát tudni, hogy gyermekünk bőre érzékenyebb-e a napsugárzásra?

  • Világos bőrszín: Akinek világosabb a bőre, kevesebb melaninnal rendelkezik, így nagyobb eséllyel ég le.
  • Világos szemszín: A kék vagy zöld szemű egyének nagyobb eséllyel égnek le.
  • Genetikai hajlam: Amennyiben a család történetében gyakoribb a bőrrák, gyermeke hajlamosabb lehet az UV sugaraktól károsodni.
  • Anyajegyek: Ha gyermekének számos, illetve különösen ha nagyobb anyajegye is van, érzékenyebb lehet a napsugárzás okozta károkra. Fokozottan ügyeljen az anyajegyekre és bármilyen változásra ezeket illetően. A szabálytalan alak, a növekedés és a szín is a melanóma korai tünete lehet.
  • Autoimmun rendellenességek és betegségek: Ha gyermeke autoimmun betegséggel él, érzékenyebb lehet bőre a napkárosodásra.

[Gyermekek leégésének kockázati tényezői: 1, világos bőr; 2, világos haj; 3, világos szemszín; 4, sok anyajegy; 5, genetikai hajlam; 6, autoimmun rendellenesség]

Akár ráillik gyermekére valamely előbbi kategória, akár nem, fontos, hogy megvédje bőrét a Nap káros sugaraitól, valamint hogy megtanítsa, hogyan maradhat biztonságban a napon. Azok a gyermekek is elszenvedhetik az UV sugarak rémisztő hatásait, akik csak ritkán égnek le a szabadban.


A D-vitaminnal kapcsolatos aggályok


Sokan úgy vélik, hogy gyermeküknek hosszabb időt kell a napon töltenie, hogy a napi D-vitamin adaghoz hozzájusson. Habár a napon tartózkodni jó módja a D-vitamin megszerzésének, sok szülő túlzásba viszi ezt. Ahhoz, hogy e fontos vitamin ajánlott dózisa megtermelődjön, elég mindössze 10 percet tartózkodni a déli napon. Ez elég rövid idő, és sokan ennél jóval többet tartózkodnak a szabadban.

Amennyiben gyermekei isznak tejet és naponta legalább egyszer a szabadban játszanak, aligha kell aggódni bármiféle D-vitamin-hiány miatt. Csak kenje fel a fényvédő krémet, valahányszor kinn hancúroznak.


Találjon árnyékot


A legjobb védelem a nappal szemben? Ha nem ér egyáltalán. Keresse az árnyékot, amikor csak teheti. A bőr védelme pusztán annyit is jelenthet, hogy nem megy a napra. Ha a strandra megy, vigyen magával napernyőt vagy akár egy könnyű sátrat, így a gyerekek enyhülést találhatnak a tűző UV sugarak elől.

A Nap a nap bármely időszakában károsíthatja a bőrt, de különösen a délelőtt 10 és délután 2 óra közötti időszakban érdemes árnyékot keresni. Ezalatt a négy óra alatt a legerősebb a napfény, ezért fontos fedezékbe vonulni.

Ha kisgyermeket vagy csecsemőt nevelünk, az árnyék kulcsfontosságú. A kisbabák bőre vékony és még nem termelte meg az összes szükséges melanint, így ezért gyorsabban is éghetnek le.


A szem védelme


Ne hagyja védtelenül a szemeket! A napszemüvegre fontos szerep hárul a fényvédelemben. Válasszon polarizált napszemüveget a család összes tagja számára. A polarizált lencsét különleges vegyi anyaggal vonták be, amely mérsékli a visszavert fény keltette ragyogást. A polarizált lencsékkel tisztábban lehet látni, eközben pedig védik a szemeket az UV fénytől.

A kicsik szemkörnyéki bőre különösen érzékeny lehet, a fényvédő szer pedig könnyen irritálhatja a gyermekek szemét, viszont maga a szemhéj vékony bőre könnyűszerrel leéghet. A napszemüveg biztos módot nyújt ennek védelmére.


Öltöztesse gyermekét megfelelő ruhákba


Gyermekek fényvédelmének egyik legegyszerűbb és leghatásosabb módja, hogy megfelelő takarást biztosítasz számukra. A helyesen megválasztott ruházat erős védelmet nyújt az UV sugarakkal szemben.

Ruhavásárláskor alkalmazza az alábbi tesztet, hogy megbizonyosodjon a megfelelő védelemről: nyúljon bele a ruhába és tartsa a fénybe. Ha a ruhadarabon átlátunk és világosan látja a kezét, akkor az UV sugarak ellen sem fog védelmet nyújtani.

Keresse az alábbi jellemzőket, amikor gyermekének vásárol ruhákat:

  • Sötétebb anyagok: A sötét színek több védelmet nyújtanak a világosaknál.
  • Vastagabb anyagok: Egyes anyagok jobban szűrik az UV sugarakat. A pamut nem jelent különösebb védelmet, keresse a műszálasat, illetve poliésztert.
  • Szövettípus: Csípje össze az anyagot. Ha tapintásra vékonynak tűnik, nem nyújt elegendő védelmet gyermek számára az UV sugarakkal szemben.

De tovább is léphetünk és ellenőrizhetjük az UPF, azaz az ultraibolya-védelmi faktor értékét. Ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy az anyag milyen hatékonysággal szűri ki a Nap UV sugarait. Viszonylag új besorolásról van szó, és lehet, hogy nem lesz egyszerű ezzel rendelkező ruhákat találni, bizonyos márkákat leszámítva. Ha UPF szerint értékelt anyagra bukkan, válassza a legalább 40-re értékeltet.

Ne feledkezz meg a kis kobakokról! Fejünket éri a napfény java, de legtöbbünk nem ken napkrémet a gyermeke fejére. Legyen a gyermeke fején vastag anyagból készült sapka. Olyan napozósapkát válasszon, amelyet feltéve a Nap nem süt a szemükbe és nem éri a fejbőrt. Habár a baseball-sapkák egyszerűen beszerezhetők, a fül és a nyak érzékeny bőrét nem védik. A halászsapka és a szalmakalap nyújtja a legteljesebb védelmet.

Gyermeke ruházatának átgondolt kiválasztása megóvhatja őket, amíg az udvaron játszanak, de hogyan védheti meg őket, amikor fürdőruhában vannak? UV szűrős úszópólóval. Ezek a vízzel szemben ellenálló anyagok némi többletvédelmet biztosítanak, amíg a gyermeke pancsolgat.


Fényvédőszerek nyújtotta biztonság


Miközben strandol vagy a városban intéz ügyeket, akár nyár van, akár nem, a szabadban töltött idő védtelenül hagyja a bőrt a napsugarak káros hatásaival szemben. A fényvédő krém az egyik legfontosabb eszköz arra, hogy megvédjük a gyermekeket az UV sugaraktól. Érdemes minden reggel alaposan bekenni a kicsik bőrét fényvédő krémmel.

Sajnos a legújabb kutatások szerint a gyermekek nem jutnak hozzá a szükséges fényvédelemhez. Egy friss jelentés szerint 4-ből csak 1 gyermeken használnak rendszeresen fényvédő szert.

Ugyanez a kutatás kimutatta, hogy a vizsgált gyermekek több mint fele legalább egy alkalommal leégett az előző év nyarán. Egyetlen, felhólyagzással járó gyermekkori leégés megduplázhatja a gyermek élete során jelentkező melanóma kockázatát, amely a leghalálosabb bőrrák-típus.

Ezek a statisztikák rémületesek, de gyermekednek nem szükséges szerepelnie bennük: fogadja meg, hogy minden egyes nap használ fényvédő krémet – hisz a kicsiknek szükségük van rá. Kövesse ezt az UV védelmi táblázatot, hogy gondoskodjon gyermeke biztonságáról a Nap UV sugaraival szemben:

[Alacsony (0-2): fényvédő, napszemüveg; Közepes (3-5): fényvédő, napszemüveg, fejfedő; Magas (6-7): fényvédő, napszemüveg, fejfedő, árnyék; Nagyon magas (7-10): fényvédő, napszemüveg, fejfedő, árnyék; Extrém magas (11+): fényvédő, napszemüveg, árnyék, de. 10-du. 4 között fedett hely]


Hogyan működik a fényvédő szer?


A fényvédő szerek többsége kétféle összetevőből áll: szervetlen és szerves vegyületekből.

Szervetlen részecskék: A szervetlen vegyületek valójában fizikai akadályt képezve verik vissza a napfényt. Ezek közé tartozik például a cink-oxid – ha látott már vízimentőt fehér orral, az a tiszta cink-oxidtól volt. Manapság a gyártók sokkal kisebb részecskéket képesek előállítani, így a cink-oxid is kevésbé fehér, azaz a gyermeked nem fog szellemnek álcázva járni-kelni.

Szerves részecskék: A szerves részecskék működési elve más; ezek elnyelik az UV sugarakat, miközben lebomlanak és hőt termelnek. A fényvédő szerekben található szerves vegyületek egyike például az oxibenzon.


Fényvédő szerek minősítése


Fényvédő szer vásárlása során legyen figyelemmel néhány iránymutatásra. A legfontosabb az SPF, azaz a fényvédelem faktorszáma. Ezt minden flakonon feltüntetik. Ez az érték azt mutatja meg, mennyire hatásos a fényvédő szer az UVB sugárzással szemben

  • SPF 15: Ezzel az értékkel az UVB sugarak mintegy 94 százaléka szűrhető ki.
  • SPF 30: Ezzel az értékkel az UVB sugarak mintegy 97 százaléka  szűrhető ki.
  • SPF 45: Ezzel az értékkel az UVB sugarak mintegy 98 százaléka szűrhető ki.

Sajnos olyan fényvédő szer nincs, amely a Nap sugarainak 100 százalékát kiszűrné, a legjobb védelmet a 45-ös vagy afeletti faktorszámú szerek biztosítják.

Ezen túlmenően pedig a széles spektrumúként megjelölt szereket érdemes keresni. A SPF csak az UVB sugarakkal szembeni védelmet méri, a széles spektrumú fényvédő szert azonban úgy tervezték, hogy az UVA sugarakat is szűrjék. Noha jelenleg nincs elfogadott szabvány az UVA szűrés mérésére, fontos, hogy a fényvédő szer vásárlásakor erre a jelölésre is figyelemmel legyünk.


A frissítés szabályai


Fényvédőszer vásárlása során tartsunk szem előtt néhány iránymutatást. A legfontosabb az SPF, azaz a fényvédelem faktorszáma. Ezt minden flakonon feltüntetik. Ez az érték azt mutatja meg, mennyire hatásos a fényvédő szer az UVB sugárzással szemben


Figyeljünk az allergiákra


Némely gyermek allergiás egyes összetevőkre. Óvatosságból az új fényvédő szert először próbáljuk ki egy kisebb bőrfelületen. Kenjünk fel egy keveset a gyermek felkarjának belső oldalára, majd egy nappal később vizsgáljuk meg a bőrt, nem alakult-e ki bármiféle pír vagy kiütés. Általában a titán-dioxid vagy cink-oxid tartalmú szerek kisebb eséllyel váltanak ki allergiás reakciót, mivel ezek az összetevők nem szívódnak fel a bőrben.


Számít a lejárati idő?


A fényvédő szeren feltüntetett lejárati idő számít. A legteljesebb védelemhez a flakont még a lejárati idő előtt kell elhasználni. Ha lejárati idő nélküli fényvédő szert vásárol, írja fel a vásárlás napját! A fényvédő szert tárolja hűvös helyen és hacsak lehet, ne hagyja hosszabb időre a napon.


A leégés kezelése


Hibák előfordulnak, a túlzásba vitt napon tartózkodás szomorú eredménye pedig leégés is lehet. Ha gyermeke leégést szenvedne, van mód a fájdalom enyhítésére és a bőr gyors gyógyulásának segítésére.

  • Gondoskodjon megfelelő folyadékpótlásról: A leégés kiszáradást okozhat, amitől a kicsi meg is betegedhet. Gondoskodjon róla, hogy a szervezetük bőséges víz utánpótláshoz jut. Mondj le a strandokon oly gyakran árult cukros italokról: a szénsavas üdítők, limonádék, de még a magas cukortartalmú gyümölcslevek is növelhetik a kiszáradás esélyét.
  • Legyen kéznél hűsítő pakolás: Amikor gyermeke bőre ég, az azonnal enyhülés legegyszerűbb módja a jeges pakolás. Bugyolálja vékony törölközőbe a jégakkut, hogy ne érintkezzen közvetlenül a bőrrel. Ha a jég túl hideg, engedje tele a kádat hideg vízzel és ebben hűtse le a gyermekét. 
  • Tartson készleten aloe verát: Az aloe vera a szülők megbízható szövetségese, amikor a leégés fájdalmát kell kezelni. A növény segít csillapítani a gyulladást, a bőrön nyugtató hatású és hidratáló hatása megelőzi a leégés okozta hámlást. A bolti beszerzés helyett termesszünk magunknak: az aloe vera könnyen nevelhető, és közvetlenül a növény leveléből is használható a zselés anyag. Extraként pedig a gyerekek biztosan imádni fogják ezt az újszerű kezelést – sosem árt, ha sikerül elterelni a figyelmet a fájdalmas leégésről.
  • Amikor orvoshoz kell menni: ha a gyermek leégése annyira súlyos, hogy a bőr felhólyagzik, fontolja meg, hogy a gyermekorvoshoz fordulnak. Figyeljen a lázra vagy a furcsa viselkedésre, mert ez súlyosabb állapot jele lehet. Ha bármelyik tünet jelentkezik, javallott megvizsgáltatni a gyermeket.

Korcsoport szerinti fényvédelmi javaslatok


Gyermekeink pillanatok alatt felnőnek, mindannyian tudjuk, micsoda különbséget jelenthet egyetlen hónap is. A fenti tanácsok általános jelleggel vonatkoznak minden korosztályra, de hasznosak az életkor szerint differenciált tippek is.

Az alábbi javaslatokat megfogadva életkorától függetlenül gondoskodhatunk a gyermekek védelméről:

  • Csecsemők: újszülöttek 6 hónapos korig
    Újszülött esetén a fényvédelem kulcsfontosságú. Mivel a kisbabák bőre csak elenyésző mennyiségű melaninnal rendelkezik, sokkal gyorsabban égnek le. Ne engedje a csecsemőt a napra, és ne használjon fényvédő szert – a bőrük többnyire túl érzékeny a termékek összetevőihez. Inkább használja ki a ruházat és az árnyék védőhatását.
  • Kisbabák: 6-tól 12 hónapos korig
    A fényvédő szerek hat hónapos kortól már használhatók. Gondoskodjon róla, hogy gyermeke bőrét alaposan bekente velük. Használhat babáknak gyártott, vagy felnőtt terméket is, viszont mindenképpen ragaszkodjon a széles spektrumú szerekhez.
  • Kisgyermekek: 12 hónapos kortól
    Ahogy növekszik a gyermek, magyarázza el neki a fényvédelem fontosságát és mutasson jó példát, használjon naponta fényvédő szert. Ahogy egyre több és több időt töltenek a szabadban, oda kell figyelni a fényvédő szerek használatára. Szülőként tudjuk, milyen nehéz is nyugton tartani egy kisgyermeket; a fújható csomagolás könnyebbé teheti a felvitelt.

A szülőséghez nincs kézikönyv, és gyermekeink védelméről gondoskodni állandóan visszatérő feladatot jelent. Amikor a gyermekek fényvédelmére kerül a sor, pár jó tanács mindent megváltoztathat. Ezekkel a tarsolyunkban gyermekeink a leégés kockázatától mentesen tartózkodhatnak a szabadban.

Gondoskodjon családja fényvédelméről egész évben. A gyermekkor a szabadban való kalandozásról szól, biztosítsa tehát, hogy gyermekei felkészülten indulnak felfedezni a külvilágot.

Jelentkezzen be szakértőinkhez

Szeretné egy személyes tanácsadás keretein belül kipróbálni a leginkább passzoló Colorescience termékeket?

Jelentkezzen be egy személyes konzultációra szakértőink valamelyikéhez!