PEPTIDEK A BŐRÁPOLÁSBAN
Tippek&Tanácsok

PEPTIDEK A BŐRÁPOLÁSBAN

A PEPTIDEK ÉS A BŐR: MIK AZOK A PEPTIDEK, ÉS HOGYAN SEGÍTIK A BŐRÁPOLÁST?

A TERMÉSZETES BŐRÁPOLÁS TÉRHÓDÍTÁSA

Ha kicsit is kutakodott már az aging témájában, akkor nagyon valószínű, hogy találkozott a peptid szóval.

Míg a mindannyiunk által jól ismert kollagén az öregedésgátló készítmények régóta alkalmazott összetevője, a peptidek kevésbé ismert, új jövevények a színen. Noha a „peptid” szóról a középiskolai biológiaórák juthatnak eszébe, valószínűleg a következő gondolat az lehet, hogy „mi is ez pontosan?”

Olvasson tovább, hogy megtudja, mik ezek a bőrön alkalmazható peptidek, és hogyan segíthetnek a fiatalosabb megjelenésben.

Vágjunk is bele!


MIK AZOK A PEPTIDEK?


Nagyon leegyszerűsítve, a peptidek azok az építőelemek, amelyek a fehérjéket alkotják. Amikor az aminosavak összekapcsolódnak, az általuk alkotott láncot aminopeptidnek nevezzük. Amikor a peptidek összekapcsolódnak, azzal a fehérjék építőkövévé válnak. A bőrben megtalálható legfontosabb fehérje pedig az a bizonyos varázsszó: a kollagén.

A kollagén az epidermisz (a bőr külső rétege) alatt található, az úgynevezett dermiszben vagy irhában, amely idegekből, erekből, zsírokból, elasztinból (ez az, amitől a bőr rugalmas), és természetesen kollagénből áll. Sok-sok kollagénből. A bőr kollagénpeptidjei alkotják az irha mintegy 80%-át. Felelősek a bőr feszességéért és simaságáért, ami azt a fiatalos ragyogást nyújtja, amelyre mindannyian törekszünk. Fiatalkorban a szervezet még nagy mennyiségben termel kollagént.

Az öregedéssel azonban ez az arány csökkenni kezd. 20 éves kor után a test évente átlagosan 1%-kal kevesebb kollagénpeptidet termel a bőr számára, majd teljes mértékben leállítja a termelést 40 éves kor körül. Ez nem valami jó hír. Mi több: a meglévő kollagén is elbomlik, ezt a folyamatot fragmentálódásnak nevezzük. Ennek számos oka van, melyek közül néhányat tudunk kontrollálni, de sajnos vannak olyanok is, amelyekre egyszerűen nincs ráhatásunk.

A kollagén lebomlásának legfontosabb oka az öregedés. Minden újabb születésnappal egyre jelentősebb a fragmentálódás, és hiába kívánjuk nagyon erősen ennek az ellenkezőjét, mikor elfújjuk a gyertyákat, sajnos ez sem tudja megállítani a folyamatot.

Azonban vannak magatartásbeli és környezeti okok is, amelyek miatt a kollagén lebomlik, és ezekre már hatással tudunk lenni. Az UV sugárzás – akár szoláriumozás miatt, akár mert napfényvédelem nélkül lép ki a házból – hozzájárul a kollagén lebomlásához. A dohányzás is ennek fokozódásához vezethet.

A lényeg az, hogy miközben a bőr folyamatosan nyúlik, nem áll rendelkezésre új kollagén ahhoz, hogy megőrizze a korábbi feszes, sima megjelenését. Így alakulnak ki a ráncok.

A történet tanulsága: peptidek = fehérjék, így kollagén = öregedés elleni védelem. Peptidek nélkül nincs kollagén, kollagén nélkül pedig nincs védelem az öregedés ellen.


HOGYAN SEGÍTIK A BŐRT A PEPTIDEK?


Ha a népesség többségébe tartozol, akkor az öregedés jelei már nálad is jelentkeznek. Előfordulhat, hogy a kezdődő szarkalábakat, vagy sötét foltokat elnézve azon tűnődsz, hogy vajon nem késő-e máris?

A válasz: nem, még nem késő. De minél hamarabb elkezdesz valamilyen öregedésgátló bőrápolási rutint alkalmazni, annál jobb. Az öregedés jeleit csökkentő első számú módszer – legalábbis természetesen – az, hogy ösztönözzük a bőr kollagéntermelését. Itt játszanak szerepet a peptidek a bőrápolásban. Kiderült, hogy a természetes peptideknek helyileg a bőrön történő alkalmazása növeli a szervezet peptidtermelését. Miközben a kollagénmolekulák túl nagyok ahhoz, hogy behatoljanak a bőrbe, Dr. Jwala Karnik szerint „a peptidek elég kicsik ahhoz, hogy behatoljanak a bőrbe, helyileg alkalmazva pedig jelt adnak a bőrnek arra, hogy rendbehozza magát”. Ezekre a jelekre reagálva a bőr fokozhatja a kollagénpeptidek termelését.

A peptidek azonban csak kis darabját képezik a kirakósnak. Egészséges, öregedést gátló szokásokat kell beépíteni a bőrápolási rutinba és a mindennapi életmódodba, hogy javuljanak az esélyek ennek a fiatalos ragyogásnak a megőrzésére.

Igaz, hogy a legjobb védekezés a támadás, és a bőrápolás sem kivétel e szabály alól. Noha nem tudjuk megállítani az öregedést, vannak olyan módszerek, amelyek késleltethetik annak hatásait. A megfelelő öregedésgátló bőrápolási rutint fiatalon kell kezdeni, olyan egészséges szokások kialakításával, amelyek megőrzik a bőr legjobb megjelenését.

  • Használjon mindig fényvédőt: az UV sugárzás tönkreteheti a bőrt és a kollagén lebomlását okozhatja, ezért ügyeljen arra, hogy minden nap SPF tartalmú hidratálót használjon.
  • Rendszeresen tisztítsa meg és hidratálja bőrét: a bőr egészségének és legelőnyösebb kinézetének megőrzéséhez kövessen olyan tisztítási eljárást, ami magában foglalja a hidratáló rendszeres alkalmazását.
  • Gondolja át az étrendjét: a testbe juttatott anyagok befolyásolják annak működését és kinézetét. Ezt szem előtt tartva fontos, hogy elég folyadékot fogyasszon és egészségesen, gyümölcsben és zöldségfélékben gazdagon étkezzen.
  • Legyen gyengéd a bőréhez: figyelembe kell venni, hogy a bőr érzékeny, és megérdemli a gyengédséget. Soha ne húzza a bőrt, mivel ez a kollagén további lebomlását okozhatja, és kerülje az olyan durva hatású bőrápoló termékek használatát, amelyek többet ártanak, mint használnak.

MIK AZOK A RÉZPEPTIDEK?


A bőrápolásban általánosan használt egyik legerősebb helyileg alkalmazott peptidfajta a rézpeptid. A réz természetes módon előfordul szervezetünkben, és közvetlen kapcsolat áll fenn a rézpeptidek és számos degeneratív betegség között. A kutatások azt mutatják, hogy a rézpeptidek nemcsak a kollagén és az elasztin, hanem a glikozaminoglikánok termelődését is elősegítik. Ennek a szénhidrátcsaládnak a nevét nem könnyű kiejteni, viszont fenntartják és támogatják a kollagén és az elasztin szintjét a bőrben. Alapvetően a rézpeptidek nemcsak a kollagén előállítását segítik elő, hanem fenntartják a megtermelt kollagént is.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a rézpeptidek arra is ösztönözhetik a bőrt, hogy az eltávolítsa a sérült kollagént és elasztint, mivel az ilyen folyamatokért felelős rendszerekre is hatással vannak.


MILYEN VÁLTOZÁST VÁRHATOK A PEPTID ALAPÚ BŐRÁPOLÁSTÓL?


Noha sok vállalat a peptidek bőrre gyakorolt hatását a botoxhoz hasonlítja, a valóság az, hogy ez nem igaz. A peptidek nem képesek teljes mértékben eltüntetni a szem alatti táskákat, feltölteni az ajkakat és nem emelik meg a szemöldököt sem. Néhány bizonyíték van arra, hogy a peptidek egy kis csoportja, az úgynevezett neuropeptidek képesek lehetnek az idegek és az arcizmok között futó aktivitás blokkolására úgy, ahogy a botox is teszi.

Azonban Dr. Benabio, a Derm Blog szerzője elmagyarázza, hogy ez miért nem jelenti azt, hogy a neuropeptidek ugyanazt a hatást fejtik ki, mint a botox. „Mintha egy kis pohár vizet öntenénk a matracra, és azt várnánk, hogy az ágykeret aljáig átáztat mindent. Ez nagyon valószínűtlen.”

Amit a peptidek rendszeres használatától várhatunk, az a bőr megerősödése és kisimulása, melynek során a bőr feszesebbé és rugalmasabbá válik. Meggyőzően sok bizonyíték támasztja alá a peptid alapú bőrápolás és a test természetes peptidtermelésének hatását a bőrre.

Az öregedésgátló szérumok egyes klinikai vizsgálataiban a páciensek 100%-a számolt be a szarkalábak általános javulásáról, a bőr ragyogásáról és feszesedéséről, és 97% tapasztalt általános javulást a finom ráncokban, a bőr textúrájában és tisztaságában.

Ha érdekli az egészséges, sima arcbőr megőrzése, akkor vegye fontolóra a peptid alapú bőrápoló termékek használatát.

Jelentkezzen be szakértőinkhez

Szeretné egy személyes tanácsadás keretein belül kipróbálni a leginkább passzoló Colorescience termékeket?

Jelentkezzen be egy személyes konzultációra szakértőink valamelyikéhez!